مهمترین معیار ازدواج
1) مذهب وایمان : ایمان همسر ،تاثیر به سزایی در التزام به دستورات دینی مانند رعایت حجاب ،پرهیز از معاشرت های آلوده ،خودداری از مصرف مال حرام و… دارد . روشن است زندگی خانوادگی دو فرد که از نظر دینداری در دو قطب مخالف قرار گرفته اند ، چه وضعی پیدا می کند ؛ از کوچکترین مسائل زندگی تا مهمترین آن کشمش و در گیری مستمر و پایان ناپذیری وجود خواهد داشت . پیامبر اسلام(ص) فرمودند:« …علیکم بذات الدین»برشما باد به ازدواج با زنان دیندار.(بحار الانوار ،ج103،ص235)
2)اخلاق: محیط خانواده بیشتر بر مبنای خصوصیات اخلاقی اعضای آن شکل می گیرد. اگر اعضای خانواده از اخلاقی نیکو بهرمند باشند ، محیط خانواده تبدیل به بهشتی سرور انگیز می شود و چنانچه به بد اخلاقی خو گرفته باشند ، همواره خود ر در جهنمی سوزان گرفتار خواهنددید. امام علی (ع) فرمودند:«بحسن الاخلاق یطیب العیش» با خوش اخلاقی ، زندگی نیکو ومطلوب می گردد.(شرح غررالحکم ودررالکلم،ج3،ص328)
3)هماهنگی فکری و فرهنگی : در موارد زیادی ،اختلاف زن وشوهر ناشی از اختلاف روحیه ها وناهماهنگی فکری است ازاین رو ،توجه به هماهنگی فرهنگی بین زن ومرد یکی از معیارهای انتخاب همسر قلمداد می شود . امام صادق (ع) فرمودند :«ان العارفه لاتوضع الا عند عارف » زن آگاه و با معرفت ،باید با همسر مرد آگاه وبامعرفت گردد.(فروع کافی ،ج5،ص350)
4)اصالت خانوادگی :برای شناخت همسر باید از خانواده او آگاهی کافی داشت . براین اساس ،توجه به نجابت ،ایمان ، عفاف ودیگر صفات خانواده همسر که در شکل گیری شخصیت او موثر هستند،ضرورت پیدا می کند. در روایات ،یکی از ویژگی های همسر خوب ،عزیز وسر بلند بود زن در میان بستگانش بیان شده است .(فروع کافی ،ج5،ص324)
5)معیارهای دیگر :
شرایط اختصاصی انتخاب شوهر برای زنان
1- توصیه شده است شوهر بیمارهای مزمن بدنی نداشته،قادر به انجام وظیفه همسری باشد .(وسائل الشیعه،ج14،ص607)
2- از لحاظ سنی بهتر است تفاوتهای سنی در حد تفاوت دو بلوغ «شرعی»و«جنسی» ،یعنی حدود 3تا 6 سال باشد .( بحارالانوار،ج16،ص234)
3- از لحاظ اقتصادی ،با مردی ازدواج کند که بتواند کار شرافتمندانه برای خود انتخاب کرده،چرخ زندگی را بچرخاند.(وسائل الشیعه،ج14،ص51،18)